вторник, 29 декември 2009 г.

Правят паркет с мирис на вино в Тоскана



      Предприемчиви бизнесмени от италианските области Тоскана и Пиемонт, известни с производството си на вино, вече правят паркет, който мирише на напитката.
      Според седмичника "Еспресо" по този начин много фирми решават проблема с рециклирането на бъчви.
      Ако една голяма бъчва има среден живот от 10-15 години, то по-малките бъчви от дъб търпят най-много 4 години. Все повече производители на вино се чудят какво да правят с остарелите бъчви.
      Новото изобретение позволява трансформирането на дървото от бъчвите за части от паркет. В резултат на това плочките паркет ухаят на вино.
      Превръщането на дървото в паркетени плочки е обаче трудоемка и скъпа дейност.
      Многобройни производители на вино се опитват да удължат живота на бъчвите, възползвайки се и от променените вкусове на консуматорите на вино. Доста от тях се мръщят на твърде силния мирис на по-младото дърво, което се предава на виното в бъчвите.
      В зоната на Кианти например е в експериментална фаза проект, който цели стерилизирането на металните дъги на бъчвите. По този начин трябва да се избегне развиването на микроорганизми по тях.
      С помощта на Университета във Флоренция  фирмата за производство на вино на Амброджо и Джовани Фолонари стартира експеримент, чрез който почистването на металните дъги става с помощта на гама-лъчи, които се използват и в кобалтотерапията.
      Тези лъчи имат пенетриращи способности и не оставят никаква радиация. Този метод се използва и за стерилизирането на спринцовки или съдове за еднократна употреба.
      Според експертите по този начин бъчвите могат да удължат без проблеми живота си до 4 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар