Предприемчиви бизнесмени от италианските области Тоскана и Пиемонт, известни с производството си на вино, вече правят паркет, който мирише на напитката.
Според седмичника "Еспресо" по този начин много фирми решават проблема с рециклирането на бъчви.
Ако една голяма бъчва има среден живот от 10-15 години, то по-малките бъчви от дъб търпят най-много 4 години. Все повече производители на вино се чудят какво да правят с остарелите бъчви.
Новото изобретение позволява трансформирането на дървото от бъчвите за части от паркет. В резултат на това плочките паркет ухаят на вино.
Превръщането на дървото в паркетени плочки е обаче трудоемка и скъпа дейност.
Многобройни производители на вино се опитват да удължат живота на бъчвите, възползвайки се и от променените вкусове на консуматорите на вино. Доста от тях се мръщят на твърде силния мирис на по-младото дърво, което се предава на виното в бъчвите.
В зоната на Кианти например е в експериментална фаза проект, който цели стерилизирането на металните дъги на бъчвите. По този начин трябва да се избегне развиването на микроорганизми по тях.
С помощта на Университета във Флоренция фирмата за производство на вино на Амброджо и Джовани Фолонари стартира експеримент, чрез който почистването на металните дъги става с помощта на гама-лъчи, които се използват и в кобалтотерапията.
Тези лъчи имат пенетриращи способности и не оставят никаква радиация. Този метод се използва и за стерилизирането на спринцовки или съдове за еднократна употреба.
Според експертите по този начин бъчвите могат да удължат без проблеми живота си до 4 години.
Според седмичника "Еспресо" по този начин много фирми решават проблема с рециклирането на бъчви.
Ако една голяма бъчва има среден живот от 10-15 години, то по-малките бъчви от дъб търпят най-много 4 години. Все повече производители на вино се чудят какво да правят с остарелите бъчви.
Новото изобретение позволява трансформирането на дървото от бъчвите за части от паркет. В резултат на това плочките паркет ухаят на вино.
Превръщането на дървото в паркетени плочки е обаче трудоемка и скъпа дейност.
Многобройни производители на вино се опитват да удължат живота на бъчвите, възползвайки се и от променените вкусове на консуматорите на вино. Доста от тях се мръщят на твърде силния мирис на по-младото дърво, което се предава на виното в бъчвите.
В зоната на Кианти например е в експериментална фаза проект, който цели стерилизирането на металните дъги на бъчвите. По този начин трябва да се избегне развиването на микроорганизми по тях.
С помощта на Университета във Флоренция фирмата за производство на вино на Амброджо и Джовани Фолонари стартира експеримент, чрез който почистването на металните дъги става с помощта на гама-лъчи, които се използват и в кобалтотерапията.
Тези лъчи имат пенетриращи способности и не оставят никаква радиация. Този метод се използва и за стерилизирането на спринцовки или съдове за еднократна употреба.
Според експертите по този начин бъчвите могат да удължат без проблеми живота си до 4 години.
Няма коментари:
Публикуване на коментар