понеделник, 28 декември 2009 г.

Компютъризирана възглавница против хъркане



      Германски учен е намерил разрешение на проблема с хъркането - компютъризирана възглавница, която променя положението на главата по време на сън, докато шумът не спре, предаде Ройтерс. Възглавницата е създадена от Дариуш Базаргани, преподавател по компютърни науки от университета на Рощок.
      Специалистът е показал прототип на изобретението си в рамките на здравна конференция в Германия . Възглавницата е свързана с компютър с размерите на книга, който се поставя на нощното шкафче и анализира хъркането.
      Въз основа на направения анализ компютърът увеличава или свива въздушните "джобове" във възглавницата, за да улесни преминаването на въздушната струя през носа и да намали хъркането, докато спящият мести главата си по време на сън, обяснява изобретателят.
      Ученият допълва, че няколко американски компании са проявили интерес към ергономичната възглавница, която освен това може да прави масажи на врата.
      "Изобретих тази възглавница, защото самият аз хъркам. Изпробвах най-различни продукти, но нищо не ми помогна. Надявам се, че компютъризираната възглавница ще осигури добър сън на хората с подобен проблем", казва Базаргани. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар