вторник, 29 декември 2009 г.

Създадоха материала на бъдещето



      Новият материал е направен на принципа на пчелната пита.
      Международна група учени, финансирана от ЕС, разработи необичайно гъвкав и здрав композитен материал, чиято основа е съставена от килийки като тези в пчелната пита, съобщи Газета.ру.
      Уникалните свойства на материала, осигуряващи голямата му гъвкавост, се състоят в това, че увеличава дебелината си при разтягане. Всички традиционни материали при разпъване стават по-тънки. При това новият клетъчен материал не губи характеристиките си за здравина. Новият научен проект в областта на материалознанието, финансиран от ЕС, е наречен CHISMACOMB (CHIral SMArt honeyCOMB).
      Очаква се разработката да предизвика революция в много области. Опитайте се да си представите летателен апарат, който може в момента на полета да променя формата си, без да настъпват изменения в скоростта. Или здрав материал, който може да променя формата си, без да се използват хидравлични преси. Всичко това ще стане възможно благодарение на разработката на екипа.
      Най-многообещаващата сфера на ползване на материала са т.нар. сандвичеви структури. При тях един материал се поставя между два слоя друг, например въглеродни влакна. Такива материали в перспектива ще залегнат в основата на производството на космическата и военна техника, на морските транспортни средства.
      Използването на новия материал в авиацията ще позволи да се правят самолети със сгъващи се крила, които могат да се удължават или скъсяват в зависимост от режим на полета. Фабрицио Скарпа, куратор на проекта от Университета на Бристол, отбелязва, че потенциалът на подобните композитни материали е толкова огромен, че все още не може напълно да бъде оценен. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар