понеделник, 28 декември 2009 г.

Филтър отстранява протеините на лудата крава от кръвта



      Американски учени създадоха филтриращо устройство, което може да отстранява опасните протеини на лудата крава от кръвта, съобщи "Ню сайънтист". Според Робърт Роуър и колегите му от Медицинския център в Балтимор новият филтър P-Capt може да направи кръвта за преливане по-безопасна.
      Изпитанията показват, че изобретението предотвратява заразата при хамстери и ефикасно отстранява от човешката кръв прионите, причиняващи варианта на болестта на Кройцфелд-Якоб.
      Засега няма тест, който да проверява кръвта за прионите, причиняващи човешкия еквивалент на болестта луда крава. Най-голямата трудност за филтрирането на прионите от кръвта с новия уред е, че тяхната концентрация е много малка. За да го създадат, учените са експериментирали с почти 8 млн. съединения и така са открили едно, което се свързва най-лесно с прионите, характерни за хамстерите и хората.
      Съединението, наречено L-13, се нанася като покритие на малки пластмасови топчета. Те се слагат в торбички, през които преминава кръвта. Филтърът отстранява както нормалните, така и патологично изменените приони.
      Филтърът, създаден от американските учени, е първият в света, чиято ефикасност за отстраняване на приони е доказана при опити с животни. Устройството вече е одобрено за използване в Европейския съюз и е въведено в държави като Великобритания  и Франция.

Няма коментари:

Публикуване на коментар