понеделник, 28 декември 2009 г.

Разработиха метод за създаване на хипоалергенни ваксини



Руски учени от Института по епидемиология и микробиология "Гамалей" разработиха принципно нов метод за създаване на ваксини от ново поколение, съобщи ИТАР-ТАСС.
      С негова помощ ще бъдат произвеждани хипоалергенни ваксини без страничен ефект. "Използваните днес в здравеопазването ваксини съдържат много баласт - протеини, които не участват в изработването на имунитет срещу различни болести" - каза Владимир Лунин, завеждащ лаборатория в института.
      Новият метод предвижда ваксините да бъдат "почистени" от подобни протеини, тъй като именно те предизвикват алергичните реакции и страничните ефекти.
      Освен това той ще позволи да бъдат комбинирани в една ваксина няколко протеина едновременно, тоест да се извършва ваксиниране срещу няколко болести.
      Комбинирани ваксини съществуват и сега, но трудно се понасят от организма и не могат да се прилагат при всички деца. Чрез новия метод те ще станат безвредни, твърди Владимир Лунин.
      Учените вече са получили патент за изобретението си, но до използването на новите ваксини в практика ще трябва да минат няколко години. Сега специалистите извършват опити с животни.
      С помощта на новия метод е създадена ваксина срещу туларемия, бруцелоза и лептоспироза. Тези болести често се срещат при животни и се предават на хората. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар