понеделник, 28 декември 2009 г.

Секретно изобретение срещу терористи (Българската "Комета" - приспивателно за бомби)



       След пистолета-ключодържател "Оса" на Виктор Стаев и джобния детектор, откриващ взрив и през дебели стени "Снифекс" на Юри Марков, няколко скромни български инженери сглобиха ново чудо на армейската техника от световна величина. То няма да бъде търгувано свободно и не може да бъде. При неправилна употреба то може да сваля самолети, каза един от авторите му.
      Устройството е наречено "Комета" и след включването му заглушава целия радиочестотен спектър наоколо - от домашните подвижни телефони с "майка", през радиоапаратите, GSM-ите до сателитните предаватели. За първи път в света подобно устройство поддържа свой защите канал за свъзка между хората, които го ползват. Изработено е в няколко разновидности с различен радиус на действие - може да покрива както летищни комплекси, така и автоколони. Може да се слага като полицейски буркан върху лека кола или като багажник за джип.
      Целта е да се "затапят" всички приемници на терористи, които с дистанционно или с GSM-и активират бомби. Това се прави или когато се очаква терористичен акт, при кризисна ситуация или при операция на специалните служби. Това обясни един от първите, които видяха действащото изделие - ген. Бойко Борисов. Но дори и на него изобретателите от "Електрон прогрес" не позволиха да види какво има в кутията на устройството.
      "Комета" е измислена и сглобена в лабораториите на частното дружество. То е наследник на старото ДСО "Електрон", в което и чистачките имаха пагони. Сега бившият шеф на Генщаба ген. Цветан Тотомиров е шеф на дирекцията по сигурност на дружеството. Фирмата е единственият одобрен български доставчик на НАТО на специална техника. Работи със световни авторитети като "Харрис", "Нортроп", "Локхийд Мартин". Изгражда "армейското БТК" - вътрешната защитена свързочна система на МО.
      "Комета" е патентована, държим на гениите, които работят при нас, каза пред "Монитор" шефът на фирмата Красимир Пингелов.
      Само два проблема имало при изпитанията на уреда. Единия път сложили боядисания в специални германски маскировъчни бои уред с три антени върху обикновено "Пежо" и тръгнали по полетата около София. Всички полицаи по пътя ги гледали като извънземни, но никой не посмял да спре странната машина. Втория път във фирмата обсъждали дали да не насочат уреда към отсрещната сграда, където е централата на "МТел", които изключват служебните GSM-и и при най-малкото просрочие на сметките. Разумът обаче надделял.

Няма коментари:

Публикуване на коментар