понеделник, 28 декември 2009 г.

Отслабваме със зимен сън



Нов подход в борбата с наднормените килограми откри американски учен. Той предлага да стопим натрупаните тлъстини по време на летаргия - изкуствено предизвикано състояние, подобно на зимния сън при животните.
      Създателят на новата теория, специалистът по молекулярна биология от Тексаския медицински университет в Хюстън Ченг Чи Ли патентова своето изобретение. Сънят, който позволява на животните да издържат без храна на студа през зимните месеци, има няколко особености, пише вестник "Монитор".
      Температурата на тялото се понижава, ритъмът на сърцето се забавя, а това от своя страна забавя обмяната на веществата. Метаболизмът се завърта на бавни обороти и превключва от режим на горене на захари към горене и усвояване на натрупаните мазнини.
      Екипът на Чи Ли предизвикал зимен сън при мишки, които в естествени условия са активни през цялата година. Учените използвали големи дози от адезиномонофосфат. Това биологично активно вещество е основен източник на енергия в организма и може да се използва и при човек.
      "Пренастройката на метаболитните процеси ще се отрази благоприятно на хора, които са с наднормено тегло, страдат от захарен диабет, високо кръвно налягане и заболявания на храносмилателната система", заяви Чи Ли.
      Въпреки че е патентовано, откритието на тексаския учен ще почака доста, докато намери приложение в реалния живот. Ще мине много време и поредица от клинични изпитания преди да се докаже, че методът е безопасен и ефективен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар