вторник, 29 декември 2009 г.

Нанотехнологии могат да бъдат използвани за пречистване на водата



      Австралийски учени установиха, че малки частици кварц, покрити с активен наноматериал, могат да бъдат използвани за премахване на токсични материали от водата, съобщи ЮПИ.
      Питър Майевски и Чю Пин Чан от изследователския институт Иън Уорк към университета на Южна Австралия заявиха, че пречистване на водата, базирано върху нанотехнологиите, може да премахне химикали, бактерии, вируси и други опасни материали от водата много по-ефикасно в сравнение с конвенционалните методи.
      При това пречистването на водата, базирано върху нанотехнологии, е евтино. Майевски и Чан увериха, че сега използваната технология за пречистване на водата често пъти е сложна, нуждае се от усъвършенствани уреди и скъпоструващ краен етап на дезинфекция.
      Двамата учени са на мнение, че нанотехнологиите могат да осигурят просто решение на проблема. Майевски и Чан добавиха, че кварцовите частици лесно могат да бъдат покрити с тънък слой активен наноматериал. Активните частици били тествани, за да се установи дали могат да премахнат биологични молекули. Резултатите ясно показват, че опасните материали могат да бъдат премахнати чрез разбъркване на покритите с наноматериал частици в замърсената вода и филтриране, поясниха австралийските учени. Процесът на филтриране се извършва чрез електростатично привличане между патогените и повърхността на частиците. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар