вторник, 29 декември 2009 г.

Пътнически самолет извърши полет с кокосово масло



      Самолет "Боинг-747" без пътници на борда извърши първият пробен полет от Лондон до Амстердам, използвайки биогориво в един от четирите си двигателя. "Един от четирите двигателя работеше с гориво, получено от растителна маса. На борда на самолета нямаше пътници. Полета трябваше да докаже, че биогоривото няма да замръзне на височина повече от пет хиляди метра" съобщават за Интерфакс от компанията Virgin Atlantic. В съобщението с речта на президента на компанията Virgin Atlantic Ричард Бренсон се казва, че полетът "ще стане важна крачка към създаването на екологично авиогориво".
      В същото време много критици на проекта считат, че масовото засаждане на селскостопански култури за производство на гориво ще доведе до унищожение на горите и недостиг на продоволствия. В началото на февруари компанията Airbus изпрати на изпитателен полет най-големият пътнически лайнер в света, A380, за да изпитат друго алтернативно гориво – синтетичен нефт.
      Биогоривото в автомобилните резервоари отдавна е факт. Колите се движат със спирт от захарна тръстика, рапично масло и други растителни масла. Малайзия през следващите години има намерение напълно да замести дизеловото гориво с биогориво. Във Великобритания до 2010 г. всички автомобили са длъжни да имат в горивото 5% растително масло.
      Но за първи път във въздуха се издига машина с биогориво. То се състои от смес на кокосово и палмово масло. Разбира се, това е само началото на въздушната история на новото гориво. По време на полета са използвани само 20%, останалите 80 процента в сместа са авиационен керосин. Но задачата е да се доведе до максимално използване на биогоривото. Даденият експеримент беше длъжен да докаже, че растителната добавка няма да замръзне на височина повече от пет хиляди метра. Именно това се счита за "най-слабото място" на цялата идея. И ето, проблемът е решен.
      Главният ентусиаст на алтернативното гориво за авиацията, президента на компанията Virgin Atlantic сър Ричард Бренсон, съобщил, че съгласно тестовете сега частта на растителното масло може да се увеличи до 40%. Освен това, той е уверен, че пътническите самолети, летящи с биогориво, съвсем скоро ще станат реалност. Това не само ще доведе до икономии, но и до значително съкращаване изхвърлянето на вредни емисии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар