понеделник, 28 декември 2009 г.

Порите на кожата гарантират точност в дактилоскопията


Екип изследователи от университета на Уорик под ръководството на проф. Роналд Уилсън е разработил уникална система за идентификация на личността по отпечатъци от палците, съобщи руският научен сайт Мембрана, като се позова на Roland Piquepaille's Technology Trends.
      Тя се отличава с изключителна бързина и може да анализира всякакви отпечатъци, дори непълни или провредени. Особеността на разработката се състои в това, че тя не е ориентирана към особеностите на папиларните линии при човека. Вместо тях системата разпознава друга индивидуална особеност - разположението на кожните пори, които се намират между тези линии.
      Разположението на порите при всички хора е различно, затова автоматизираната система на базата на технологията позволява да бъде идентифициран човекът също толкова успешно, както е и при обичайната дактилоскопия.
      Системата първо локализира порите, а след това ги разполага на координатна мрежа. Ако изображението е деформирано, системата отстранява изкривяването, модифицирайки координатната мрежа.
      За целта учените са създали специален алгоритъм, описан подробно на сайта на института. Създателите твърдят, че изобретението им извършва идентификацията за няколко секунди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар