вторник, 29 декември 2009 г.

Създадоха най-тъмния материал на Земята




      Пуликел Аджаян от Университета "Райс" в Хюстън (Тексас) и екип от политехническия институт "Ренселър" в Трой, Ню Йорк, са създали най-тъмния материал на Земята, предаде Ройтерс.
      Той е с толкова черен цвят, че поглъща повече от 99,9% от светлината, която пада върху него. Създаден от миниатюрни въглеродни тръбички, той е почти 30 пъти по-тъмен от въглеродно вещество, което е стандартът според Американския национален институт по стандартизация и технология.
      Материалът се доближава до идеално черното вещество, което би могло да поглъща всички цветове на светлината, без нищо да отразява. Веществото има коефициент на отражение 0,045%, което означава, че е повече от три пъти по-тъмно от сплавта на никел и фосфор, която се смята за най-тъмния материал в света.
      Черната боя има коефициент на отражение 5-10%. Изследователите се надяват материалът им да бъде регистриран в Книгата на световните рекорди "Гинес" като най-тъмното вещество в света. Той може да се използва в преобразуването на слънчевата енергия и в инфрачервени детектори за астрономически наблюдения. Материалът е съставен от въглеродни нанотръбички, които образуват грапав килим, който отразява слабо светлината, но силно я поглъща.
      Засега той е изпробван само с видима светлина. Създателите му планират изпитания с инфрачервена и ултравиолетова светлина, както и с други дължини на вълната като излъчвания, използвани в комуникационните системи.
      Аджаян казва, че тъмното вещество може да намери приложение в разработването на невидими материали и отбранителни технологии.
      Изследването ще бъде публикувано в сп. Nano Letters. Агенцията припомня, че роденият в Индия Аджаян е регистриран в "Гинес" като един от изобретателите на най-малката четка в света. БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар