понеделник, 28 декември 2009 г.

Батерия от хартия



       Американски учени от Политехническия институт "Ренселър" разработиха нова акумулаторна батерия, която може да работи с кръв или човешка пот, и прилича на обикновен лист черна хартия, предаде АФП.
      Свойствата на хартиената батерия дават възможност за приложения в лаптоп компютри, мобилни телефони, цифрови камери, а така също в леки коли, самолети и кораби. Новата батерия е суперлека, изключително тънка и абсолютно гъвкава, обясняват изобретателите.
      Тя използва нанотехнология и има композитен молекулярен строеж. Изградена е от 90% целулоза и 10% въглеродни нанотръбички. Те действат като електроди и провеждат тока. Изобретението може да работи при температури от минус 37,8 градуса до над 148,9 градуса по Целзий.
      Като електролит батерията използва разтвор на йонизирана течност. Освен че може да се печата като хартия, батерията може да работи като обикновена литиева батерия и като суперкондензатор.
      Прототип, който е толкова голям, че може да се държи между палеца и показалеца, произвежда 2,5 волта, което е достатъчно, за да се захранва малък вентилатор. За захранването на различни електронни устройства, мащабът на батерията може да се увеличи като се нареди един лист върху друг.
      Учените са изпробвали конфигурация от 10 листа, но нищо не пречи да се използват и 500. Те могат да бъдат валцовани, огънати или оформени по най-различен начин. Батерията е екологично чиста, защото по начало хартията е биоразграждащ се материал и не съдържа никакво токсично химично вещество.
      Тя може да се използва и като източник на електрически ток за устройства, имплантирани в човешкото тяло като пейсмейкъри и дефибрилатори. Подробности за изобретението са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Няма коментари:

Публикуване на коментар