понеделник, 28 декември 2009 г.

Американски учен изобрети оперативна памет за човешкия мозък



Даниъл Боген от Университета на Пенсилвания е изобретил устройство, което може да помогне на хората с отслабнала работна (краткосрочна) памет: страдащи от хиперактивност, от болестта на Алцхаймер или от увреждания на мозъка, съобщи сп. "Ню сайънтист".
      Апаратът моделира работата на т.нар. "фонологична примка", функция на мозъка, която запомня малки звукови фрагменти, а след това ги възпроизвежда, помагайки по този начин на човека да си спомни необходимата информация. "Фонологичната примка" позволява, например, да си спомним името на човека. Заради нея понякога в главата ни се върти една и съща мелодия.
      Запомнящото устройство е снабдено с говорител, микрофон и пулт за управление за записи на звукови фрагменти. Ползвателят ще трябва само да натисне едно копче и да каже пред диктофона фразата, която трябва да бъде запомнена. След това устройството започва да я повтаря през зададен интервал от време, като по този начин помага на човека да си спомни нужната информация.
      Апаратът записва както съобщения - от дадения човек или от други хора, и ги възпроизвежда с "вътрешен глас". Тестовете, правени от учения с помощта на здрави хора, са показали, че в стресови ситуации устройството им позволява по-добре да контролират дейността си.
      Боген се надява, че изобретението му ще помогне на болни с разстройство на краткосрочната памет. Изобретателят обяснява, че апаратът е много прост и лесен за ползване. Той е с малки размери и може да бъде произвеждан с формата на телефон или на ръчен часовник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар