вторник, 29 декември 2009 г.

Нов двигател с вътрешно горене изобрен от българи



      Шуменците Йордан Камбуров и Найден Николов изобретиха нова конструкция за газоразпределителния механизъм на двигателите с вътрешно горене, осигуряваща по-дълъг живот, по-голяма мощност, икономичност и пъргавина на двигателя. Изобретението, върху което двамата шуменци са работили повече от 7 години, вече е защитено пред Патентното ведомство, съобщиха притежателите на патента. По образование той е инженер по двигатели с вътрешно горене и досегашната му 20-годишна служба в българската армия е била свързана с ремонт на двигатели.
      Според специалисти, запознати с изобретението, то може да се приеме като революция в развитието на дизеловите двигатели, защото дава възможност за увеличаване на "степента на сгъстяване" до теоретичния максимум и се повишава коефициента на полезно действие на двигателите. Новата конструкция за газоразпределителния механизъм може да се използва във всички видове двигатели с вътрешно горене и компресори, които се произвеждат в момента, твърдят двамата изобретатели.
      Според международен адвокат по индустриална собственост, към когото двамата изобретатели са се обърнали за консултация, изобретението може да се оцени на повече от 3 милиона евро. Авторите на патента съобщиха, че са отправили търговски оферти към фирмите "Даймлер Крайслер", "Шевролет", "Ситроен", "Форд", "Хонда", "Ферари" и други производители на автомобили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар